9 Şubat 2019 Cumartesi

C# DERS-1

C# Nedir?

Adı C ve C++ dilinden gelir. C dilinde bir sayı değişkenin değerini 1 artırmak için “++” operatörü kullanılır. Bu yüzden C dilinden sonra geliştirilen ve Nesne Yönelimli özellikleri taşıyan yeni dil için, C 'nin bir fazlası anlamında C++ adı kullanılmıştır. C++'tan sonra geliştirilen C# dili ise adını; ((C++)++) ifadesinde artı işaretlerinin bir araya gelmesinden alır. Bu dili tasarlayan Anders Hejlsberg ve ekibi yaygın ve beğenilen bir dil olan Java 'nın söz dizimini temel almıştır.

C# dili derleyen bir kaç IDE (Integreted Development Enviroment/Tümleşik Geliştirme Ortamı) olsa da(Örnek IDE 'ler: SharpDevelop, Emacs, Notepad++, ...) en çok kullanılanı, benimde tavsiyem "Visual Studio Community" versiyonu olacaktır.Visual Studio kurulumunda kişiye özgü özelleştirme seçenekleri çok fazla olduğu için herkesin yüklerken seçtiği eklentiler de farklı olacaktır.Eğer ilk defa bir yazılım dili öğreniyor ve bir IDE kurulumu yapıyorsanız Visual Studio kurulumu için ayrı bir video izlemenizi tavsiye ederim.(Visual Studio İndirme Linki: visualstudio.microsoft.com/downloads/ )

Kurulumu yaptığınızı varsayarak dersimize devam ediyoruz.Visual  Studio 'da yeni bir proje açmak için sol üst köşeden "File/New/Project..." seçeneklerine tıklayıp yeni proje açma penceresine ulaşabilirsiniz. Ama ben "Ctrl+Shift+N" kısayolunu kullanmanızı tavsiye ederim C# ile yazarken hızlanmak, vakit kazanmak için bol bol kısayolları kullanmamız gerekiyor, elinizin alışması için en baştan kısayolları kullanmak çok faydanıza olacaktır.
Görsel 1.1 - Yeni Proje Oluşturma Ekranı
  1. Visual Studio için çok fazla özelleştirme seçeneği olduğunu söylemiştim.Şekilde gördüğünüz gibi Visual C# seçiyoruz.
  2. Projenize göre seçiminizin değişkenlik göstereceği bir diğer seçim kısmı da bu menü, ancak biz Visual C# için temel olan "Windows Form Application" seçerek dersimize devam ediyoruz.
  3. Projenize vermek istediğimiz ismi buraya yazıyoruz.
  4. Ekran fotoğrafında 4 olmadığını bende yazmaya başladığımda fark ettim. Böyle kalmasında bir sakınca yok, görüp hatırladıkça güleriz😂
  5. Projenizin dosyalarının kaydedileceği dosya konumu.(Projeleriniz için Visual Studio otomatik bir kayıt yeri belirleyecektir, dilerseniz o şekilde kullanabilirsiniz.Belirli bir süre sonra çok fazla proje olacağından karıştırmamak için projelerinizi ya çok güzel isimlendirmeniz lazım yada çok güzel klasörlemeniz. İkisini birden yaparsanız daha güzel.)
  6. İleri derslerde anlatacağımız bir kısım.Değiştirmemize gerek yok, proje ismi ile aynı kalabilir.
  7. OK butonuna tıklayıp ilk projemizi oluşturabiliriz.



  1. Projemizin arayüzünü tasarlayacağımız Form .
  2. Projemizde ki bütün dosyaları görebileceğimiz "solution explorer" penceresi.(Görsel 1.1 'de madde 6 'da isim verdiğimiz kısım)
  3. Form ekranında kullanabilmemiz için hazır bileşenler(components) içeren Toolbox(araç kutusu).
  4. Pek çok projemizde kullanacağımız button bileşeni. Form1 'e bir button sürükleyip bırakarak devam ediyoruz.

  1. Form1 'e koyduğumuz bileşenlerin boyutlarını, gördüğünüz bu küçük kutucuklardan tutup çekerek ayarlayabilirsiniz
  2. Tıkladığınız bileşenin bütün özelliklerini görüp değiştirebileceğiniz Properties(özellikler) paneli.Eğer varsayılan olarak açık değilse, bileşen üzerinde iken sağ tıklayıp en aşağıdan Properties 'e tıklayıp açabilirsiniz.
  3. Bileşenimizin adını buradan değiştirebiliriz. Text ve name kısımları kodlamaya yeni başlayanlarda karışıklığa sebep olabilir.Text içine yazılanlar, kullanıcıya görünen kısmı belirlerken name içine yazılan kısım bizim bileşen için kod yazarken kullanacağımız ismidir.Zorunlu bir şey olmasa da, geliştiriciler tarafından alışılagelmiş bir isimlendirme standartı/kültürü var diyebiliriz.Örneğin bütün button-ların isimleri "btn" ile bütün label-lar "lbl" ile bütün checkbox-lar "chc" ile başlar.(Name kısmında Türkçe karakter kullanamazken, Text kısmında kullanabilirsiniz) Zamanla kazanacağınız bir alışkanlık, zaten projeler büyüdükçe faydasını da göreceğiz. button1 'in ismini "btnEkranaYaz" , text 'ini "Tıkla" olarak değiştiriyoruz.
*Butona çift tıklayıp kodlama ekranına geçebiliriz.
  1. Satır 20 öncesi hazır olarak yazılmış kodlar, Satır 20-21-22-23 ise butona çift tıkladığımızda oluşan kodlar.
  2. Gördüğünüz üzere "btnEkranaYaz" ismini verdiğimiz butona Click(tıkla) eventi(olayı) gerçekleştiğinde çalışacak kodları Satır 21-23 'deki süslü parentezler içerisine yazılır.

  1. İçerisine "Merhaba Dünya" yazılı bir mesaj kutusu oluştur,
  2. ekranda göster(show)
  3. C# dilinde diğer bazı diller gibi yazdığımız kodlar noktalı virgül(;) ile sonlandırılır. Noktalı virgül koymadığımız sürece alt alta kaç satır yazdığımız önemli değildir IDE onu tek satır olarak algılayacaktır.
*Kodlamayı da bitirdiğimize göre F5 'e basarak çalıştırabilir/derleyebilir ve sonucu görebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Son Eklenen

C# Ders-5

Döngüler(Loops) Döngüler, bir işlemin defalarca tekrarlanması gerekiyorsa, aynı kodu tekrar tekrar yazmaktan kurtulmamızı sağlar. Gerçekl...

Popüler Yayınlar